Projektjeink

Legfrissebb projektjeinket tekintse meg a Facebook oldalunkon:

 

Néhány az elkészült és jelenleg futó projektjeink közül:

Automata tehergépjármű hídmérleg

Befejezés éve: 2016
Felhasznált hardverek:
3D nyomtatott borítás
Mikrokontrollerek
RfID olvasó
LCD touch screen

Az alapanyag beszállítás mérlegelési és adminsztrációs részének az automatizálása

Kezelő nélküli működés, csak a sofőr visz be a rendszerbe adatokat.
RFID technológia, egyedi mikrokontrolleres adatolvasás, egyedi C++ vezérlő és adatfeldolgozó programmal
Érintő kijelzős adatbeviteli felület a lehető leg kevesebb szöveges tartalommal
Forgalomtechnikai eszközök vezérlése: sorompók, jelzőlámpák, kapu
Egyedi intranetes információs és kezelő felület


Áru beszállításának rögzítése

Nagyméretű, érintő kijelzős monitor segítségével a beérkező áru átvétele.

Raklapmérleg adatainak átvétele
Nettó és bruttó, göngyöleg súly számítása
Áru minősítése
Kommunikáció az ügyviteli rendszerrel
Kísérő okmányok elkészítése
Intranetes információs felület.

Myo vezérelt Hexapod

Befejezés éve: 2016
Megjelenés helye: http://www.thingiverse.com/thing:1201161
Felhasznált hardverek:
·        13 db SG90 micro servo
·        1db 16-Channel 12-bit PWM/Servo Driver
·        HC-SR04 ultrahangos szenzor
·        1db Raspberry Pi 2
·        1 db Myo (https://www.myo.com/)
·        2 cellás LiPo akkupakk
·        A test egyedi fejlesztésű 3D nyomtatott részekből áll
·        3mm fém kötőelemek

Projekt célja: Emberi kéz izommozgásaival vezérelt lépegető robot készítése

Projekt leírása: A hexapod-ok speciálisan pókok mozgását utánzó robotok. Mint a neve is utal rá, hat lábú lépegető mozgással közlekedő szerkezetek, melyek fejlesztésében az egyik fő kihívást a lábak mozgásának precíz összehangolása jelent. A fejlesztett hexapod lábainak mozgását 12 db szervomotor biztosítja, a PWM jel vezérlést az I2C bus-on kommunikáló 12 ch 12-bit-es driver látja el, melynek felső kontrollja a Raspberry Pi2-n valósult meg. A vezérlő szoftver egyedi, kifejezetten a hexapod-ra lett kifejlesztve. A forráskód Objektum Orientált Programnyelven (OOP) készült. A hexapod irányítása egy speciális eszközzel került megvalósításra, mely az ember alkarjának izommozgásait veszi alapul, az innen származó elektromos impulzusokat átalakítja, majd Bluetooth-on kiépített kommunikációs csatornán továbbítja a hexapod vezérlő számítógépe felé.

Projekt hozadéka: A projekt megvalósítása közben a kitűzött cél elérésén felül előállt egy olyan lépegető mozgással közlekedő robot, mely a direkt irányítás mellett képes autonóm működésre is, továbbá kiaknázandó a Raspberry Pi2 ben rejlő lehetőségeket képes WIFI HotSpot funkció ellátására is. Ugyan csak pozitív hozadékként jelenik meg, hogy a hexapod-ot irányító Raspberry Pi2 lecserélhető microcontoller-re is anélkül, hogy funkcióvesztés jelentkezne, így kiváló eszköz iskolák és egyéb oktató intézmények számára informatika és/vagy programozás oktatásához, demonstráláshoz.
 

Teherautó mérleg - Kioszk terminál 

Befejezés éve: jelenleg is futó projekt
Megjelenés helye: BioFungi Kft telephely
Felhasznált hardverek:
·        Rasppberry PI3
·        10" érintőkijelző

Projekt célja:A telephelyre érkező szállítmányok gyors és pontos iktatása

Projekt leírása: BioFungi Kft tevékenységi köréhez kapcsolódó alapanyag szállítmányok többlépcsős regisztrálásának kezelését megvalósító projekt. A meglévő üzleti logikához illeszkedő iktató rendszer kialakítása a cél, mely TCP csatornán tartja a kapcsolatot a már működő vállalatirányítási rendszerrel. A mérlegelés funkció megvalósítására sok, alapjaiban jó, ám csak önálló működésre képes megoldás fellelhető a piacon, viszont ezek bármelyikének használata nagy extra adminisztrációs tevékenységet indikál a jelenlegi vállalatirányítási rendszerben. Ennek feloldására készült ez a komplex megoldás, mely hardver szempontból ipari felhasználást tesz lehetővé, felhasználói oldalról nézve pedig gördülékeny regisztrációt. A telephelyre érkező szállítmányok azonosítása KIOSZK -on kezdődik, viszont a háttérrendszerben - vállalatirányítási rendszer - történik meg a kiépített TCP csatornán, így az adatok naprakészek és ezáltal elkerülhető a téves illetve hiányos azonosítás. Az érkezett alapanyag mennyiségének meghatározása a teherautó mérleg egység feladata. Az innen érkező adatok feldolgozása és rögzítése a fejlesztett KIOSZK feladata. A feladat elvégzését egy külön erre a célra fejlesztett szoftver végzi, mely a KIOSZT Linux alapú operációs rendszerén fut. A feldolgozást követően az adatok rögzítése a vállalatirányítás rendszer SQL adatbázisában történik TCP csatornán. A folyamat befejezéseként a forgalomtechnikai eszközök - sorompó, jelzőfények - megfelelő működtetése zajlik.

Projekt hozadéka: Ipari környezetben használt eszköz-fejlesztési metodika tanulmányozása.

 

 

ENABLE kéz protézis prototípusok


Befejezés éve: Folyamatosan zajló projekt, több kész és átadott prototípussal.

Megjelenés helye: http://www.enable.hu/ és https://www.facebook.com/givethekidahand/timeline

Felhasznált hardverek:
·        3D-s nyomtatók
·        3D-s scannerek

Projekt célja:Végtaghiányos gyermekeket térítésmentes protézishez juttatni.

Projekt leírása: Az e-Nable Magyarország egy önkéntesekből álló társulás jelenleg minden hivatalos forma nélkül. Tagjaik között megtalálhatók gyógytornászok, sebészek és egyéb egészségügyi dolgozók éppúgy mint mérnökök, designerek vagy 3D modellezéssel foglalkozó szakemberek. Egyetlen cél kovácsolta össze őket: segíteni végtaghiányos gyermekeken. Alapvetően a "Raptor Reloaded" névre hallgató modell kerül elkészítésre kisebb nagyobb módosításokkal személyre szabva gyerekek számára. Lehetőség van a konzultációk alatt egyedi színek és kisebb módosítások, design -ok megvalósítására, melyek könnyebb elfogadást és meglehetősen nagy lelkesedést váltani ki a gyermekekből. A teljesség igénye nélkül: készült már Transfomers és Iron Man ihlette kézprotézis is. Az egyes modellek 3D nyomatóval való elkészítése adott esetben 20-24 nyomtató órát is igénybe vehet, alapanyag költsége nem éri el a10.000 Ft-ot. A kézprotézisre váló gyermekeket illetve családjaikat költség nem terheli, ezt az önkéntesek viselik mint munkában - összeszerelés - , mint anyagok megvásárlásában - költség.

Projekt hozadéka: 3D modellezési -, scannelési -, nyomtatási terület alapos ismerete, humanitárius tevékenység.

 

 

Nyílt forráskódú házi energia szabályozó


Projekt célja: Teljesen átalános elektronikai építő elemekből megvalósított alacsony költségű programozható házi termosztát építése.

 

Befjezés éve: Folyamatos fejlesztés alatt
Felhasznált  hardwerek:
   3D nyomtató
  elektronikai áramkörök
  mikrokontrollerek

Projekt leírása: 3D nyomtatással készült tokozással nyílt forráskódú (LINUX) futtató mikroszámítógépekkel  egy mini intelligens otthoni hálózat került kialakításra. A központi vezérlő egység köré több önnálló adatgyűjtő és vezérlő elem került elhelyzésre a lakásban.
Elemek: Kazán vezérlő és központi egység, termosztát és mobil hőmérséklet regisztráló, vezérelhető villanykapcsolók, IR (infra) vető elem a fogyasztók vezérlésére, mobiltelefon, számítógép, vezérelhető elektromos aljzatok.
Intelligencia: Az elemek a központi vezérlő egységen keresztűl egymással is tudnak kommunikálni. Minden a hálózatban lévő elem standard 2.4GHz -s WiFi hálózatot vagy RF433-s kommunikációt használ.
A futó vezérlő program internetes felületén követhetőek az állapotok és vezérelhető az egyes fogyasztók energia ellátása akár manuálisan akár előre beállított autómatizmus segítségével.
Példa1: A kazán vezérlését távolról előre el lehet indítani és ezzel rövidíteni a komfortos hőmérséklet kialakulását a lakótérben.
Példa2: A mobiltelefon a töltést befejezve az elektromos aljzatot kikapcsolja ezzel csökkentve a felesleges energia felhaszálást.

Project hozadéka:
A házi energia felhasználás csökkentése - első becslések szerint átlagos háztartásban 40 - 50 ezer forint évente -  olyan elmekkel amelyek nem egyediek és ezért jelentősen csökkentik a mevalósításra fordítandó pénzt.
Nyilt platform a további elemek és funkciók fejlesztéséhez.

 

 

Linux okostükör

 

Befejezés éve: 2016

Felhasznált hardverek:
3D nyomtató
Kétoldalú tükör
LCD monitor
mikrokontroller

Projekt célja: Egy dekoratív több funkciós információs képernyő megvalósítása az otthonban.
Projekt

Projekt leírása:
Elkészült egy olyan falra akasztható tükör amely a benne elhelyezett monitor és számítógép segítségével információkat tud megjeleníteni. Az információk alap beállításban a felhasználó naptárja és közelgő eseményei, nemzeti ünnepek, pontos idő, időjárás előrejelzés.
Lehetőség van hang vezérlésre és ezzel internetes keresés indítására. A futó szoftver megérti a magyar szavakat és előre definiált utasításokat is végre tud hajtani. Képes képre, kifejezésre keresni a Google kereső motorjával, térképet megjeleníteni egy adott címről, időzíteni és jelzést leadni előre beállítható időpontban.

Projekt hozadéka: Az otthoni dekoráció, lakberendezés és a technika ötvözése.

 

Csirketelep adatgyűjtő

Befejezés éve: 2016
Felhasznált hardverek:
3D nyomtatott borítás
Mikrokontroller
Súly mérleg elektronika
Hőmérséklet szenzor
Légnyomás szenzor
Páratartalom szenzor
RfID olvasó

 

Projekt leírása: Egy TDK munkához készült hardver megvalósítása volt a feladat.
A baromfitelepen elhelyezett mikrokontroller folyamatosan begyűjti a környezeti adatokat és azt adatbázisban tárolja.
A csirkék óljában elhelyezett súlymérleg az ólba be illetve kijövő csirkéket leméri és az lábukon lévő RfID alpaján azonsítja.

Projekt hozadéka: A kutatók részletesebb és jobban követhető adatokat kapnak a csirkék napi fejlődéséről és a rájuk gyakorolt környezeti hatásokról.

Published on